 Fete de la Gastronomie/Sarbatoarea gastronomiei, o serie de evenimente care celebreaza gastronomia franceza, va fi organizata in perioada 23-25 septembrie 2016, la Bucuresti, de catre Ambasada Frantei in Romania, Camera de Comert si Industrie Franceza in Romania, Institutul Francez din Romania si Business France, alaturi de partenerii lor.
Fete de la Gastronomie/Sarbatoarea gastronomiei, o serie de evenimente care celebreaza gastronomia franceza, va fi organizata in perioada 23-25 septembrie 2016, la Bucuresti, de catre Ambasada Frantei in Romania, Camera de Comert si Industrie Franceza in Romania, Institutul Francez din Romania si Business France, alaturi de partenerii lor.
In fiecare an, Fete de la Gastronomie pune in valoare o tematica specifica care invita la descoperirea gastronomiei franceze. Tema aleasa pentru a ilustra editia de anul acesta este „Les cuisines populaires – Bucatele de zi cu zi”. Tematica se refera la retetele folosite pentru mesele de fiecare zi, in familie sau alaturi de prieteni. Simboluri ale vietii cotidiene, aceste preparate sunt simple, accesibile si se hranesc din diversitatea lumii si imaginarul colectiv. Ele se reinventeaza in fiecare bucatarie personala, dar si in restaurante. Sunt preparate care valorizeaza produsele regionale, de sezon si care pun in evidenta experientele personale ale celor care le pregatesc.
Initiata in Franta in 2011, pentru a sarbatori intrarea in patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, aceasta initiativa doreste sa valorizeze produsele specifice – de la materie prima la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum si toate serviciile care s-au dezvoltat in jurul acestei arte.
Fete de la Gastronomie s-a raspandit si la nivel international, pentru a promova produsele frantuzesti atat in randul expertilor, cat si in randul publicului larg.
Evenimentul urmareste, de asemenea, sa evidentieze oferta turistica gastronomica a Frantei, sa puna in valoare bogatia si calitatea ingredientelor gastronomiei franceze, sa incurajeze profesionisti din domeniul gastronomic valorizand calitatea muncii lor si sa ofere noi perspective atat pentru specialisti, cat si pentru amatori.
Invitat special, campion mondial in patiserie si inghetata
Invitatul special al celei de-a treia editii a Fete de la Gastronomie/ Sarbatoarea gastronomiei va fi patiserul Yazid Ichemrahen, campion mondial in patiserie si inghetata.
Yazid Ichemrahen, in varsta de 24 de ani, are deja un parcurs profesional de exceptie. De la o varsta frageda a inceput sa prepare prajituri, pasiunea pentru patiserie fiindu-i insuflata de cei doi copii ai familiei adoptive in mijlocul careia a crescut.
„Miercurea dupa-amiaza dupa scoala, daca eram cuminte, recompensa mea era sa pregatesc o prajitura cu iaurt. (…) Vedeam in privirea celorlalti placere, ceea ce m-a impins mereu sa cer tot ce e mai bun de la mine insumi. Greselile mele, incercarile mele au fost ca un motor in viata mea pentru a avansa, pentru a ma autodepasi”, a povestit Yazid Ichemrahen.
La varsta de numai 14 ani, Ichemrahen a devenit ucenicul celebrului ciocolatier si patisier Vincent Dallet, la Relais Desserts International, lucreaza apoi la Maison Pascal Caffet, distins cu titlurile de Meilleur Ouvrier de France si Campion mondial in patiserie. Ulterior deschide Patisserie des Reves la Paris alaturi de Philippe Conticini si Angelo Musa, Meilleur Ouvrier de France si Campion mondial.
Cariera sa a continuat la celebrul restaurant La Chèvre d’Or de doua stele Michelin, din Eze-Village, unde lucreaza alaturi de chef Didier Elena, recompensat cu doua stele Michelin.
„Am calatorit pentru a lucra pentru cei mai buni, ceea ce mi-a conferit rigoare si profesionalism. Educatia mea s-a consolidat prin intermediul muncii mele cu chef-ii pe care am avut sansa sa ii intalnesc. Am amintirea unuia dintre primii mei angajatori pe care il admiram pentru titlurile sale de Meilleur Ouvrier de France si Campion mondial. El mi-a spus intr-o zi « responsabilitatile nu se dau, se asuma». Nu am uitat niciodata aceasta fraza, ea a devenit leitmotivul meu. Am evoluat foarte repede datorita acestei linii de conduita si faptului ca mi-am ales cu atentie anturajul profesional”, a povestit Ichemrahen.
La varsta de numai 19 ani lucreaza ca chef patisier la restaurantul Cordeillan-Bages de doua stele Michelin in Gironde, alaturi de chef Jean-Luc Rocha, Meilleur Ouvrier de France si adjunct al celebrului chef Thierry Marx timp de 14 ani. Lucreaza apoi cu renumitul Joël Robuchon, numit „Chef of the Century” de catre ghidul Gault Millau in 1989, si Meilleur Ouvrier de France, la Hôtel Métropole din Monaco, ca sous-chef patisier, si ulterior ajunge responsabil de cercetare si dezvoltare in cadrul grupului Blachère. In 2014, devine Campion mondial in patiserie si inghetata, si creeaza ulterior brandul YI Conseils.
„Campion mondial din 2014, pot astazi sa transmit valorile care ma anima si sa practic o meserie care este pentru mine o pasiune si un vis in fiecare clipa”, a marturisit celebrul patisier.
 
                     
                     
                     
                        
 
                     
                    










