„Portret gastronomic local” ajunge în Transilvania, cu povestea Gospodăriei Cobor – Șura-n bucate

După Bucovina și Dobrogea, seria documentară „Portret gastronomic local”, difuzată pe canalul de YouTube Amintiri Gustoase, poposește în Țara Făgărașului. De această dată, călătoria ajunge în satul Cobor, județul Brașov, la Punctul Gastronomic Local „Gospodăria Cobor – Șura-n bucate”, unul dintre cele 111 PGL-uri din județ. Aici, povestea începe cu un șir de case vechi, șuri și grajduri părăsite, descoperite de Camelia și Silviu în 2018. Cei doi, alături de fiica lor Sarah și cu sprijinul Chef-ului Daniela Graura, au transformat, pas cu pas, abandonul în renaștere. În proces, întreaga comunitate a fost implicată: fierarul satului, dulgherii, vecinii pricepuți.

Astăzi, Gospodăria Cobor este un ansamblu viu: șura cu ferestre mari găzduiește „Șura-n bucate”, spațiu generos pentru mese și evenimente, grajdurile au fost transformate în camere cochete de cazare, iar grădina și curtea respiră tihna Transilvaniei. Atmosfera e unică: tradițională și autentică, dar în același timp confortabilă și deschisă.

În bucătărie, Sarah Bayer-Petruțiu dă gust preparatelor, mereu supravegheată cu atenție și inspirație de Chef Daniela Graura, bine-cunoscută în Țara Făgărașului pentru pasiunea de a descoperi și readuce la viață rețete vechi. Brânzeturile sunt aduse de la nea Moise, legumele vin din grădina Angelikăi Holdreich, iar siropurile de la Anne Joliff completează masa cu savoarea livezilor locale. Aici, fiecare ingredient are o poveste, iar fiecare fel servit spune ceva despre loc și despre oameni, iar farmecul locului stă în felul în care familia și comunitatea reușesc să împletească ospitalitatea, tradiția și modernitatea.

În fiecare episod, un creator de conținut gastronomic reinterpretează un preparat specific locului. Pentru episodul 3, desertul-vedetă a fost chiar coliva, reinterpretată cu sos de prune și krantz. „Știm că există deserturi specifice pentru anumite perioade din an, precum pasca de Paște, mucenicii de Mărțișor, cozonacul de Crăciun. Coliva, însă, ocupă un loc aparte și am simțit că merită să fie adusă în atenție și ca desert autentic al satului românesc”, spune Andreea Jugănaru, autoarea reinterpretării.

Rețeta originală de la Gospodăria Cobor folosește sos de corcodușe, dar, pentru un plus de accesibilitate și culoare, în varianta sa reinterpretată, Andreea a ales prunele coapte.

Producția seriei documentare „Portret gastronomic local”, care va avea în total 10 episoade dedicate unor PGL-uri și regiuni diferite, este realizată de Cronicari Digitali, pentru Amintiri Gustoase, având drept partener principal Electrolux România.

Trends HRB este partener media al seriei documentare „Portret gastronomic local”.
POATE TE INTERESEAZA
Seria „Portret gastronomic local” ajunge în Mărginimea Sibiului, la PGL Cămara Chivuței
Cea de-a treia ediție Azuga Under the Stars îi aduce în România pe Chef Samuele di Murro și pe Pastry Chef Anita di Liberto
Epoque Hotel Relais & Châteaux, la 15 ani: Venituri anuale de 3 milioane euro și peste 300 mii de oaspeți
Polonia, noua țară pe harta de distribuție internațională a Alexandrion Group