România a câștigat cinci medalii (1 de aur, 2 de argint și 2 de bronz) la World Cheese Awards 2025 și a fost reprezentată pentru prima dată de un jurat român, în persoana Somelierului de brânzeturi Andreea Popa. Medalia de aur a fost adusă României de Brânza de Horezu (brandul firmei Five Continent din județul Vâlcea). Anul acesta, Super Champion a fost brânza Le Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, maturată peste 18 luni, prezentată și „susținută” în finală de Perry Wakeman, CEO al Rennet & Rind.
Producătorii români care au câștigat medalii la World Cheese Awards 2025 sunt:
- Five Continent SRL, cu Brânza de Horezu, din județul Vâlcea, a câștigat aur. Brânza câștigătoare este o brânză maturată de oaie, cu o perioadă de maturare de 12 luni. Este a XI-a medalie internațională pe care o câștigă producătorul de brânzeturi din Vâlcea de-a lungul timpului în cadrul competițiilor internaționale. Brânza de Horezu este și brânza care a adus cele mai multe medalii României, toate obținute la competițiile internaționale.
- Caritas Dezvoltare Rurală, din localitatea Gheorgheni, județul Harghita, a câștigat două medalii de argint cu Pricske sajt maturată 6 luni și Pricske sajt maturată 12 luni.
- Andy Zoofarm SRL din localitatea Tușnadu Nou, județul Harghita, a câștigat o medalie de bronz. Laptele procesat pentru brânza câștigătoare provine de la cele 120 de vaci ale acestui producător. Bömbi félkemény érlelt sajt este brânza câștigătoare.
- Agrotranscom-Ex din Miercurea Nirajului (județul Harghita) a câștigat o medalie de bronz cu brânza Smoked Brădet, cu o perioadă de maturare de trei luni.
O premieră importantă pentru industria românească de brânzeturi este și prezența Somelierului de brânzeturi Andreea Popa, în calitate de jurat. Andreea este unul dintre cei 265 de jurați internaționali. Este trainer oficial Academy of Cheese și singura româncă ce susține cursurile acestei organizații în limba română. Mostrele de brânză au fost expuse pe 110 mese, iar pe fiecare masă au fost prezentate spre evaluare între 45–47 de brânzeturi.
„România se află într-un moment în care industria brânzeturilor artizanale începe să se structureze, sau ar trebui să înceapă să se structureze, iar accesul la competiții internaționale poate accelera acest proces. Prezența juraților români la astfel de evenimente este importantă din mai multe motive. Un jurat român devine un observator profesionist al tendințelor globale. Experiența acumulată într-un panel internațional este extrem de valoroasă atunci când este adusă înapoi în comunitatea locală… Înțelegerea standardelor de calitate, a criteriilor de maturare și a modului în care alte țări își dezvoltă stilurile ajută producătorii români să își calibreze mai bine tehnicile. Un alt aspect este vizibilitatea. Faptul că România este prezentă nu doar prin brânzeturile înscrise, ci și prin profesioniști în juriu transmite un mesaj clar despre implicarea și expertiza din industrie”, afirmă Andreea Popa, pe website-ul cheeseorbit.com.
Distribuția medaliilor de la World Cheese Awards 2025 pe țări:
- Bulgaria – o medalie de bronz
- Bosnia și Herțegovina – 3 medalii (o medalie de aur și două de bronz)
- Croația – 14 medalii (două medalii de aur, patru de argint și opt de bronz)
- Ungaria – 16 medalii (trei medalii de aur, opt de argint și cinci de bronz)
- Polonia – 10 medalii (trei medalii de aur, patru medalii de argint și trei de bronz)
- Slovacia – 5 medalii (un Super Gold, o medalie de aur, două de argint și una de bronz)
- Serbia – 2 medalii (un Super Gold și o medalie de bronz)
- Slovenia – 2 medalii de bronz
- Ucraina – 5 medalii (două medalii de argint și trei de bronz)
- Elveția, țara gazdă – 597 de medalii (a avut peste 948 de intrări în competiție)
- România – 5 medalii (o medalie de aur, două de argint și două de bronz).
World Cheese Awards, una dintre cele mai mari competiții globale destinate brânzeturilor, organizată de Guild of Fine Food, a avut loc anul acesta la Berna. În cadrul competiției au fost expuse 5.244 de mostre din 46 de țări. Ediția de anul viitor va avea loc în Córdoba, Andalucia, în Spania.











