Ediția a patra a Ambasadei Gastronomice by Amuse Bouche, dedicată Italiei, l-a adus la restaurantul éto din București pe Mauro Uliassi, chef cu 3 stele Michelin și o prezență constantă în 50 Best din 2019, pentru două cine de degustare găzduite de Chef Sorin Stoica și echipa éto. Evenimentul, organizat de Amuse Bouche, s-a desfășurat pe 12 și 13 decembrie și a adus în premieră în România experiența culinară completă Uliassi – un meniu special creat pentru această ocazie, care a inclus farfurii emblematice, preparate noi și selecții din Uliassi Lab 2025.
Creatori și curatori de experiențe gastronomice de top, cu peste 10 ani de explorări internaționale și parte din programul TasteHunters – World’s 50 Best Restaurants din 2017, Ruxandra și Gabriel Gavrilescu, fondatorii Amuse Bouche, au creat Ambasada Gastronomică sub forma un concept care aduce în România personalități definitorii ale gastronomiei globale. Ediția precedentă l-a avut invitat pe Mitsuharu “Micha” Tsumura (Maido – Peru), restaurant care ocupă în 2025 locul 1 în World’s 50 Best Restaurants.
CITEȘTE ȘI:
Amuse Bouche: De la pasiunea pentru călătorii și gastronomie la curatori și creatori de experiențe
Chef și co-fondator al restaurantului Uliassi din Senigallia, Mauro Uliassi este autorul uneia dintre cele mai coerente și respectate bucătării italiene actuale. Povestea sa a început în 1990, când, alături de sora sa Catia, a deschis un mic local de plajă, care a obținut cinci ani mai târziu prima stea Michelin și a devenit, în timp, un reper internațional. A doua stea Michelin a venit în 2008, iar zece ani mai târziu, restaurantul a primit și a treia stea Michelin.
„Bucătăria lui Mauro își are rădăcinile în tradiția marină a regiunii Marche, privită printr-o lentilă modernă. Fiecare meniu este rezultatul cercetării continue din Uliassi Lab, unde echipa explorează tehnici, ingrediente și texturi noi. Experiența Uliassi este o combinație de precizie, sensibilitate, creativitate și frumusețe – acel loc în care știința și intuiția colaborează pentru a spune o poveste ce nu poate fi uitată. Vizita sa în România reprezintă o ocazie rară de a experimenta direct viziunea unui chef care a influențat profund gastronomia italiană contemporană”, spun Ruxandra și Gabriel Gavrilescu, fondatorii Amuse Bouche.
La București, Mauro a fost însoțit de 11 membri ai echipei sale, iar pentru cele două seri a pregătit un meniu construit special pentru Ambasada Gastronomică – un mix între farfurii iconice și creații noi, precum: Rimini Fest – pește crud și crustacee cu citrice și condimente marine; o interpretare proaspătă a Adriaticii; Pasta alla Hilde – paste umplute cu crustacee și ierburi, în sos de unt și citrice sau Ossobuco alla marinara – măduvă de vită cu sos marin concentrat, un preparat emblematic pentru stilul Uliassi.
Restaurantul éto, deschis anul acesta, este amplasat într-o casă din 1912, restaurată cu grijă pentru detaliile originale de către arhitectul Claudiu Ionescu.
Ambasada Gastronomică by Amuse Bouche reprezintă un concept tip pop-up, în care chefi de top mondial „preiau” un restaurant din București pentru câteva zile, aducând cu ei cultura și filosofia culinară a țării pe care o reprezintă. Cele trei ediții anterioare i-a adus în România pe Chef Mitsuharu „Micha” Tsumura – Maido, Peru – unul dintre cei mai apreciați și respectați chefi din lume; Chef Juanlu Fernández și Chef Ignacio Echapresto – Spania, doi chefi apreciați local și internațional, din două regiuni viticole ale Spaniei și Chef João Rodrigues – Portugalia, unul dintre cei mai reprezentativi chefi pentru bucătăria portugheză modernă.
















