Chef Mauro Uliassi, protagonistul celei de-a patra ediții a Ambasadei Gastronomice, organizată de Amuse Bouche

Ediția a patra a Ambasadei Gastronomice by Amuse Bouche, dedicată Italiei, l-a adus la restaurantul éto din București pe Mauro Uliassi, chef cu 3 stele Michelin și o prezență constantă în 50 Best din 2019, pentru două cine de degustare găzduite de Chef Sorin Stoica și echipa éto. Evenimentul, organizat de Amuse Bouche, s-a desfășurat pe 12 și 13 decembrie și a adus în premieră în România experiența culinară completă Uliassi – un meniu special creat pentru această ocazie, care a inclus farfurii emblematice, preparate noi și selecții din Uliassi Lab 2025.Creatori și curatori de experiențe gastronomice de top, cu peste 10 ani de explorări internaționale și parte din programul TasteHunters – World’s 50 Best Restaurants din 2017, Ruxandra și Gabriel Gavrilescu, fondatorii Amuse Bouche, au creat Ambasada Gastronomică sub forma un concept care aduce în România personalități definitorii ale gastronomiei globale. Ediția precedentă l-a avut invitat pe Mitsuharu “Micha” Tsumura (Maido – Peru), restaurant care ocupă în 2025 locul 1 în World’s 50 Best Restaurants.


CITEȘTE ȘI:

Amuse Bouche: De la pasiunea pentru călătorii și gastronomie la curatori și creatori de experiențe


Chef și co-fondator al restaurantului Uliassi din Senigallia, Mauro Uliassi este autorul uneia dintre cele mai coerente și respectate bucătării italiene actuale. Povestea sa a început în 1990, când, alături de sora sa Catia, a deschis un mic local de plajă, care a obținut cinci ani mai târziu prima stea Michelin și a devenit, în timp, un reper internațional. A doua stea Michelin a venit în 2008, iar zece ani mai târziu, restaurantul a primit și a treia stea Michelin.

„Bucătăria lui Mauro își are rădăcinile în tradiția marină a regiunii Marche, privită printr-o lentilă modernă. Fiecare meniu este rezultatul cercetării continue din Uliassi Lab, unde echipa explorează tehnici, ingrediente și texturi noi. Experiența Uliassi este o combinație de precizie, sensibilitate, creativitate și frumusețe – acel loc în care știința și intuiția colaborează pentru a spune o poveste ce nu poate fi uitată. Vizita sa în România reprezintă o ocazie rară de a experimenta direct viziunea unui chef care a influențat profund gastronomia italiană contemporană”, spun Ruxandra și Gabriel Gavrilescu, fondatorii Amuse Bouche.

La București, Mauro a fost însoțit de 11 membri ai echipei sale, iar pentru cele două seri a pregătit un meniu construit special pentru Ambasada Gastronomică – un mix între farfurii iconice și creații noi, precum: Rimini Fest – pește crud și crustacee cu citrice și condimente marine; o interpretare proaspătă a Adriaticii; Pasta alla Hilde – paste umplute cu crustacee și ierburi, în sos de unt și citrice sau Ossobuco alla marinara – măduvă de vită cu sos marin concentrat, un preparat emblematic pentru stilul Uliassi.

Restaurantul éto, deschis anul acesta, este amplasat într-o casă din 1912, restaurată cu grijă pentru detaliile originale de către arhitectul Claudiu Ionescu.

Ambasada Gastronomică by Amuse Bouche reprezintă un concept tip pop-up, în care chefi de top mondial „preiau” un restaurant din București pentru câteva zile, aducând cu ei cultura și filosofia culinară a țării pe care o reprezintă. Cele trei ediții anterioare i-a adus în România pe Chef Mitsuharu „Micha” Tsumura – Maido, Peru – unul dintre cei mai apreciați și respectați chefi din lume; Chef Juanlu Fernández și Chef Ignacio Echapresto – Spania, doi chefi apreciați local și internațional, din două regiuni viticole ale Spaniei și Chef João Rodrigues – Portugalia, unul dintre cei mai reprezentativi chefi pentru bucătăria portugheză modernă.

POATE TE INTERESEAZA
Simona Constantinescu, FIHR: Este timpul ca destinația turistică România să fie susținută la unison de autorități, de industrie și de concetațeni
Alin Șerban, Wolt: Vrem să devenim o infrastructură esențială pentru comerțul local
5 to go, bilanț 2025: Cifră de afaceri de 65 de milioane de euro și peste 700 de cafenele active
Distribuitorul de produse alimentare Miramax estimează afaceri de 21 milioane euro în 2025