Crame mai putin cunoscute medaliate la IWCB 2016

Vinurile bune… vin (!) si de la crame mai mici sau mai putin cunoscute. Adevaratii profesionisti le cauta, le gasesc, le prezinta clientilor si… fac profit. In acest numar al revistei voi prezenta doua dintre ele, alte doua dintre ele urmand sa fie dezvaluite intr-un articol ulterior.

Crama Tata si Fiul

Crama Tata si fiul – Apcovin Import-Export

Anul infiintarii: 2005

Proprietari: Costel Apostol si Radu Costel Apostol

Suprafata viticola: 150 ha (60 ha in Cotesti si 90 ha in Nicoresti)

Structura solului: Faeoziom cambic, brun inchis (viile din Cotesti) si cernoziom cambic, negru (viile din Nicoresti)

IG: Dealurile Moldovei

DOC: Cotesti si Nicoresti

Ape in proximitate: raul Putna (Cotesti) si raul Siret (Nicoresti)

Repere de localizare: Centrul Tata si fiul se afla pe centura orasului Focsani, pe DN 85

Structura plantatiei: Sauvignon Blanc 20 ha, Muscat Ottonel 20 ha, Chardonnay 7 ha, Feteasca Alba 28 ha, Riesling 15 ha, Tamaioasa Romaneasca 15 ha, Feteasca Neagra 15 ha, Cabernet Sauvignon 15 ha, Merlot 15 ha.

Volumul total de vin produs anual: 1.500.000 litri

Volumul total de vin imbuteliat anual: 400.000 litri

Winemaker: Radu Costel Apostol

Rezerve Colectie: 6.000 de sticle incepand cu anul 2007

Branduri: Tata si fiul, Terra Vrancea, Alb de Cotesti, Rosu de Nicoresti, Terra Nostra, Crama Tata si fiul, Hotar, Ploscuta, Crama Familiei, Savuros.

Preturi ex-cellar: 1,7-6 euro

Crama Tata si fiul este o afacere de familie. Din bazinul viticol Vrancea, proprietarii Cramei Tata si fiul au ales pentru vinurile albe si aromate podgoria Cotesti, iar pentru vinurile rosii, strugurii din Dealurile Nicorestilor, podgorie legendara, din vremea lui Stefan cel Mare.

Incepand cu 2007, Crama Tata si fiul implementeaza un amplu program de reconversie a vitei-de-vie pe o suprafata de 150 hectare.

Intreaga activitate de vinificatie se desfasoarain trei centre, situate in Cotesti, Nicoresti si Focsani. Vinificatia primara se realizeaza la cele doua crame, Crama Cotesti si Crama Nicoresti, iar vinul obtinut este adus la Centrul Tata si fiul din Focsani.

In anul 2013, la Crama Cotesti situatain comuna Cotesti, judetul Vrancea, a fost construit un nou centru de vinificatie, dotat cu ultimile tehnologii in domeniu, aflat chiar in mijlocul plantatiilor de vie. Cu o capacitate de depozitare de aproximativ 3.000.000 litri, macerarea si fermenatrea vinurilor se realizeazain cisterne de inox cu temperatura controlatasi maturarea in baricuri din stejar romanesc si frantuzesc.

La Crama Nicoresti, aflatain satul Fantani, comuna Nicoresti, judetul Galati, vinurile sunt maturate in baricuri si budane din stejar, iar in locul vechilor amplasamente ale cisternelor de pastrare subterane s-au construit hrube speciale pentru invechirea vinului in sticla.

In scurt timp, va fi disponibil si un muzeu al vinului intr-o crama boiereasca veche.

In Centrul Tata si fiul de la Focsani, cu o investitie de peste doua milioane euro, se realizeaza depozitarea, conditionarea si imbutelierea vinurilor dupa standardele inalte de calitate. Depozitarea si conditionarea vinurilor se face in rezervoare de inox si fermentatoare cu temperatura controlata, pentru conservarea cat mai corecta a aromei, capacitatea de stocare fiind de peste 1,5 milioane litri. Centrul Tata si fiul este dotat cu o linie de imbuteliere automata ultramoderna avand o productivitate de 2.500 sticle/ora.

Vinurile premium sunt maturare in baricuri, apoi invechite in sticle. De la an la an,     s-au facut progrese considerabile privind calitatea vinurilor, prin imbinarea experientei cu noua tehnologie.

Oenoturism: La crama Tata si fiul din Focsani se pot organiza, la cerere, degustari de vinuri pentru 12-14 persoane. Crama Nicoresti este prevazuta cu sala de degustare pentru 12-16 persoane.

Adresa: Str. Calea Moldovei nr. 35, Focsani, jud. Vrancea

Tel: 0237 220 341; 0722 462 569 , E-mail: office@apcovin.ro; apostolraducostel@apcovin.ro, Web: www.cramatatasifiul.ro.

 

Domeniile Lungu

Domeniile Lungu – Agroindustrial Ceres

Anul infiintarii: 2011- via, 2014 – crama

Proprietar: Loredana Lungu

Suprafata viticola: 125 ha

Structura solului: cernozion cambic

IG: Dealurile Moldovei

DOC: Iasi

Ape in proximitate: raul Prut

Repere de localizare: la 45 km nord de Iasi pe DN 24C Iasi – Stefanesti

Structura plantatiei: Traminer 27 ha, Chardonnay 21 ha, Sauvignon Blanc 21 ha, Riesling de Rin 9 ha, Feteasca Alba 8,5 ha, Busuioaca de Bohotin 6 ha, Feteasca Neagra 24 ha, suprafete mici cu diverse soiuri 4 ha.

Volumul total de vin imbuteliat anual: 40.000 litri incepand cu 2015

Winemaker: Gabriel Stoica

Branduri: Hermeziu, Negruzzesti

Crama noua, moderna, cu flux automatizat, constructie 2014, in suprafata totala de 3.000 mp, cu capacitate de prelucrare de 100 tone struguri/zi. 2016 marcheaza extinderea capacitatilor de stocare la 20.000 hectolitri, construirea salii de degustare anexata cramei si a salii de baricuri.

Oenoturism: Facilitati proprii de cazare, restaurant, pescuit, ferma de animale.

Adresa: Loc. Bivolari, Com. Bivolari, Jud. Iasi, Telefon: 0232 259 051,

E-mail: office@domeniilelungu.ro, Web: www.domeniilelungu.ro

 

POATE TE INTERESEAZA
Velin Ganev, Danubius Exim: Vizăm dezvoltarea unui portofoliu de soluții adaptate realităților din industrie
Kinan Sarieddine, Bucharest Unirii Square – Handwritten Collection: Vom continua investițiile, avem alocat un buget strategic de un milion de euro
Denisa Ștefan, Rosehome: În prezent, zona de ospitalitate oferă cele mai bune oportunități de dezvoltare
Radu Șova, Frosta: Mizăm pe înțelegerea nevoilor partenerilor și pe oferirea de soluții concrete

Comentarii