Povestea Ambient Hotels se poate sumariza in urmatoarele cifre: aproape 20 ani experienta, sase unitati hoteliere, un total de 156 camere, un brand local dezvoltat organic in functie de necesitatile pietei, 100 oameni dedicati industriei zambetului, review-uri care genereaza peste 80% satisfactie.

Primul „minihotel“ Ambient a fost inaugurat in septembrie 1999, pe strada Aninoasa nr.5 din Brasov, avand doar sapte camere si un restaurant de 32 locuri. Acesta a fost piatra de temelie pentru ceea ce urma sa fie Ambient Hotels, o companie cu capital 100% romanesc, o afacere a familiei Dogaru.
Acest „minihotel“ a fost extins in 2000 cu inca opt camere, urmand ca in 2004 sa fie inaugurata aripa de 4* a hotelului Ambient, ce insuma 24 de camere, aripa ce s-a extins in 2008 cu inca un corp de cladire de 28 camere. Intre timp, a aparut varianta economa a Hotelului Ambient intruchipata in Pensiunea Ambient 3*, 23 camere, elegant B&B. In plina criza economica a aparut un nou produs hotelier, tot in centrul Brasovului, langa celelalte doua unitati deja existente, Residence Ambient – serviced rooms & apartments, ce ulterior a ajuns la 26 camere, dupa cateva renovari.
Din pasiunea pentru traditional si frumos, proprietarii au achizitionat o casa autentic saseasca, construita in 1797, in Cristian (langa Brasov), pe care au transformat-o in casa de vacanta. Odata pusa in circuitul turistic sub numele de Vila Ambient, a ajuns sa fie inchiriata in mod constant, ceea ce a privat proprietarii de bucuria vietii in mediul rural, insa a deschis apetitul pentru proprietati de lux in mediul rural, astfel ca urmatoarele investitii au avut ca destinatie autenticul locului si traditionalul din Cristian: Conacul Ambient 5* – Live vintage. Love luxury si recentul Resort Ambient 5* – Now & Forever, Your 5* Hotel & Venue center.
Prima investitie din cele trei aflate in Cristian, Vila Ambient, a fost achizitionata cu o suma de aproximativ 80.000 de euro, insa renovarea si includerea piscinei interioare in constructia realizata au dus investitia la cifra de 500.000 euro. Conacul Ambient a ajuns la 1.1 milioane euro investitie, iar Resort Ambient, locatie inaugurata recent si despre care o sa vorbim mai mult in acest articol, a trecut de 1.5 mil euro.

Punctul de pornire al Resort Ambient 5*
Str. Morii 23 din Cristian a dezvaluit proprietarilor Ambient Hotels o casa saseasca complet renovata si o sura generoasa, construite in anul 1852. La momentul respectiv, singurul serviciu care lipsea din portofoliul Ambient era o sala de evenimente, ca atare, gandul i-a dus pe acestia automat la o sala de evenimente amenajata in sura existenta si extinderea casei pana la stadiul de hotel. Astfel a luat fiinta Resort Ambient Hotel, 17 camere, restaurant permanent, sala de evenimente cu 210 locuri, piscina interioara si exterioara, sauna, salon masaj, salon jocuri, living cu semineu, sala conferinte cu 120 locuri, loc de joaca pentru copii, hidromasaj.
O structura complexa
Hotelul si anexele ocupa o suprafata de 1.500 mp utili. Anexele cuprind spalatorie proprie si calcatorie, vestiare barbati-femei, salon pentru servirea micului dejun, piscina interioara subterana cu sauna, salon pentru masaj, spatiu tehnic, toalete. La etaj, livingul cuprinde un loc de relaxare la gura semineului, masa de biliard. La demisol sunt alte spatii de depozitare pentru bauturi alcoolice si materie prima necesara bucatariei centrale.
Cele 17 camere ale Resort Ambient sunt structurate in opt camere duble standard (baie cu dus, minibar, aer conditionat, seif, smart tv), trei camere executive (mai spatioase si care includ zona de sitting) si sase duplex suite-uri (camere familiale cu dormitor si living cu canapea extensibila). Clasificarile sunt conform normelor in vigoare la 5*, iar pretul incepe de la 70 euro pe noapte camera cu mic dejun inclus.
Piscina interioara, construita in crama cladirii, este un exercitiu arhitectural interesant intrucat s-a reusit imbinarea fundatiei din caramida cu tehnica de ultima ora pentru ventilatie si ionizarea apei. Piscina exterioara cu apa sarata este conceputa atat pentru adulti (180 cm adancime), dar si pentru copii (70 cm adancime in zona de copii). Foisorul pentru ceremonii, precum si locul pentru foc de tabara completeaza peisajul idilic.

Autenticul ca laitmotiv
In realizarea designului s-a luat in considerare pastrarea aspectului anilor 1900, regasindu-se parca in aerul camerelor aroma vremurilor in care excesul era o normalitate. Mobilierul a fost, in parte, autentic reconditionat si, respectiv, in parte, confectionat de mesteri locali. Toate picturile, atat de pe mobilier, cat si din locatie au fost realizate manual si reprezinta scene din viata satului. Culorile sunt calde, in incercarea de a lasa cat mai mult lemnul sa vorbeasca de la sine.
Restaurantul este decorat in stil rustic sasesc, cu piese de mobilier pictate manual, gheridoane si console sculptate, piese vechi reconditionate de mesteri priceputi din zona, toate armonizandu-se perfect, astfel incat oaspetele sa poata fi trimis intr-o lume de alta data, acele vremuri care iti aduc in minte si in suflet dorul de bunici si strabunici.
Dragostea trece prin stomac
Bucatarii si bucataria reprezinta „motorul“ acestui tip de business. Bucataria este dotata cu echipamente noi, profesionale, moderne, de ultima generatie. „Se stie ca dragostea trece prin stomac, ca atare, lasam oaspetii sa aprecieze gustul, prezentarea, calitatea ingredientelor si rafinamentul preparatelor noastre“, spune executive managerul Ambient Hotels, Ciprian Dogaru.
Micul dejun este de tip „open kitchen“, oaspetele fiind servit direct de bucatar cu preparate facute pe loc, proaspete, din ingrediente locale, imbinand confortul de bufet cu prospetimea ingredientelor indigene.
Meniul este divers tocmai pentru ca oaspetele sa aiba posibilitatea de a alege, in fiecare zi de sedere, preparatele pe care si le doreste. Acesta cuprinde preparate traditionale din partea locului cu ingrediente achizitionate de la producatorii locali, o gama variata de antreuri, salate, produse pe baza de peste, paste, porc, pui, vita, specialitati create de bucatarul chef, care pot fi vizualizate oricand pe site-ul fiecarei locatii. Deserturile sunt facute in casa, create pentru a satisface atat gusturile rafinate ale celor mari, cat si dorintele celor mici, fiind adaptate fiecarui sezon in combinatii cu fructe de padure, inghetata, ciocolata, dulceturi si gemuri de casa. „Avem meniuri create si pentru vegetarieni, astfel incat fiecare oaspete sa regaseasca in bucataria Ambient bucuria gustului, rafinamentului, sa revina de fiecare data cu aceeasi nostalgie pe care o traiesti intr-un loc unde bunul gust se regaseste nu numai in decoratiuni, ci si in fiecare plating pe care echipa de bucatari o face, in straduinta de a fi mereu la inaltime“, completeaza Ciprian Dogaru.

Personalul, un subiect mereu activ
La Ambient Hotels sunt angajati oameni dornici sa invete, sa stie sa lucreze in echipa, sa se respecte pe ei si colectivul cu care lucreaza, sa doreasca sa aplice ceea ce deprind de la cei cu experienta. „Avem tineri care, chiar daca nu sunt calificati si au invatat in cu totul alt domeniu, functioneaza cu daruire si dragoste pentru lucrul bine facut, le pasa, se adapteaza usor in diferite situatii. De multi ani lucram cu studenti care paralel cu studiile au reusit sa activeze in acest domeniu si sa ramana in continuare in turism, promovand, la sfarsitul facultatii, in posturi de conducere.
Criterii de selectie? Sa fie zambitori in primul rand, comunicativi, sa stie obligatoriu o limba de circulatie internationala la nivel conversational, harnici, punctuali, consecventi in ceea ce fac atunci cand este vorba de munca, sinceri, loiali, corecti, ingrijiti, onesti, cu bun simt si respect pentru oameni si locul unde lucreaza“, precizeaza executive managerul Ambient Hotels.
Asteptari si urmari
Cu o asemenea oferta, publicul tinta al Resort Ambient sunt cuplurile mature care apreciaza traditionalul, familiile cu copii, grupurile corporate venite in teambuilding, ceremonii personale sau corporate, iubitorii de artizanat, traditional si liniste, dar si exploratorii indrazneti si practicantii de sporturi de munte si nu numai. De altfel, un patinoar artificial este amenajat in fiecare iarna in piata din fata unitatii hoteliere.
Avand experienta lansarii celorlalte unitati hoteliere, campaniile de marketing au inceput pe retelele de socializare si au continuat cu newslettere si informarea prezentilor turisti cu privire la deschiderea viitoarei locatii Resort Ambient. Asta a dus la un aflux initial de clienti care au ocupat primele weekenduri de dupa deschidere. Astfel, proprietarii se asteapta, pentru anul in curs, la un grad minim de ocupare de 45-50% si minim 40 evenimente realizate, urmand ca in urmatorul an sa creasca la 60-65% grad de ocupare, precum si la un minim de 60 evenimente anuale.
In privinta planurilor de viitor, Ambient va continua cu restaurarea hotelului din centrul Brasovului si o modernizare a lobby-ului, programate pentru toamna anului curent. „Planurile de viitor este prematur sa le dezvaluim intrucat este proaspat finalizata investitia Resort Ambient, insa, probabil, vom iesi din zona de confort a orasului Brasov pentru a aduce brandul Ambient in alte centre turistice nationale“, precizeaza, in final, Ciprian Dogaru, executive manager Ambient Hotels.

Evenimentele, punctul central al Resort Ambient 5*
Conceptul locatiei porneste de la ideea de centru de evenimente, insa a fost extins cu functionalitati de hotel si centru de relaxare, luand astfel nastere prototipul de resort.
Evenimentele ies din sfera obisnuitului prin decoratiunile specific saxone, insa au toate facilitatile prezentului (sistem performant audio, lumini arhitecturale, foisor ceremonii, loc amenajat foc tabara etc.).
Restaurantul este modular si poate fi folosit in diverse scopuri, in functie de solicitarile pe care locatia le are, astfel incat sa poata fi satisfacute cererile tuturor categoriilor de clienti:
– Evenimente corporate, team building. Peretele cortina poate delimita o sala de conferinte (maxim 110 persoane), dotata cu videoproiector, flipchart, sonorizare si salon de servire pentru coffee break. Oferta poate include stand-up bufet, cocktailuri de primire, dejun sau cina. Meniul pentru acest tip de evenimente este prestabilit cu servire bufet sau set meniu, in functie de buget si tipul oaspetilor.
– Evenimente family, precum onomastici, botezuri, aniversari, petreceri de firma, nunti. In aceasta varianta capacitatea restaurantului fiind de maxim 210 persoane. Sala este prevazuta cu un bar dotat si utilat cu echipamente profesionale, are propriul sistem de sonorizare, lumini, pian. Peretii sunt pictati cu picturi generoase care reprezinta scene din viata satenilor, atat la munca campului, cat si la petreceri cu cantec, joc si voie buna.
– Evenimente out door. Terasa restaurantului are doua foisoare acoperite, un bar, gratar cu rotisor, soba si cuptor cu lemne si o zona tip „sanctuar roman“, din piatra, unde in zilele friguroase se poate organiza foc de tabara in jurul caruia sunt binevenite tuica si vinul fiert. Deloc de neglijat este punctul forte pentru evenimentele out door: piscina exterioara cu apa sarata, podetul marginit de fier forjat care o traverseaza si iti arata cararea catre zona de oficializare a casatoriilor in aer liber.











